Sea Kayaking around Crete: Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με επιτυχία (update 17/02/2018)!

By 16 Φεβ 2018

Ένα ταξίδι διαφορετικό ξεκινάει την Πρωτοχρονιά του 2018! Η αγάπη για το καγιάκ, τη θάλασσα και την περιπέτεια αποτελούν τη μαγική συνταγή για ένα εγχείρημα όπως ο γύρος της Κρήτης. Ο Μανώλης Λουδάρος, πρώην αθλητής της κωπηλασίας, ορειβάτης, αναρριχητής και νυν sea kayak guide, δοκιμάζει για άλλη μια φορά τον εαυτό του σε ένα απαιτητικό ταξίδι. Ο τρόπος διεξαγωγής του ταξιδιού είναι ο πιο απλός. Ταξιδεύει µόνος του, χωρίς καµία υποστήριξη, βγαίνει στη στεριά για να ξεκουραστεί, κοιµάται σε αντίσκηνο, µαγειρεύει µόνος του µε εξοπλισµό και προµήθειες που έχει µέσα στο σκάφος του. 

(update 17/02/2018): Οι τελευταίες μέρες του ταξιδιού έγιναν όχι με τις πιο ευνοικές συνθήκες. Ξεκινώντας από την Αγία Ρουμέλη, την έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς ο Μανώλης είχε να αντιμετωπίσει ριψοκίνδυνη είσοδο στο νερό, κάποια από τα πιο άγρια τοπία της Κρήτης να χτυπιούνται με μανία από τα κύματα, μία αναγκαστική έξοδο σ' ένα φυσικό βράχινο καταφύγιο και τα τελευταία 20 χλμ. μέχρι την Παλαιόχωρα να αποτελούν δοκιμασία για το μυαλό και το σώμα, αποδεικνύοντας ότι όρια είναι για να ξεπερνιούνται σύμφωνα με τα λόγια του.


Διανυκτέρευσε σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Κρήτης, το Ελαφονήσι, έκανε ένα αναγκαστικό διάλειμμα στα Φαλάσαρνα, περιμένοντας το παράθυρο εκείνο του καιρού που θα του επέτρεπε να τερματίσει.και τελικά το τέλος έφτασε! Το ταξίδι ολοκληρώθηκε στις 8/2 στον Μπάλο απο όπου και ξεκίνησε ο γύρος της Κρήτης, με τη συνοδεία πολύ καλής παρέας που τον συνόδεψε στα τελευταία 18 χιλιόμετρα αλλά και στη συνέχεια μέχρι την Κίσσαμο, αψηφώντας τα προγνωστικά για τον καιρό και πιέζοντας τα όρια για μια ακόμη φορά.  Η απάντηση του ερωτήματος που είχε θέσει στον εαυτό του "εαν ειναι εφικτό;"

 

Ναι, είναι! Με υπομονή, επιμονή και γερά νεύρα...

 

 Gallery φωτογραφιών από την προσπάθεια:

View this photo set on Flickr

 

(update: 18/01/2018): Το ταξίδι βρίσκεται περίπου στη μέση. Ο Μανώλης μετά τη διάσχιση από τα Αντικύθηρα στη Γραμβούσα, πέρασε και διανυκτέρευσε στα Χανιά, στο Μαράθι, στο Ηράκλειο, συναντήθηκε με το Ενυδρείο Ηρακλείου Cretaquarium, συνέχισε για Ρέθυμνο, έμεινε στα Μάλια και τη 16η μέρα έφτασε στη Σπιναλόγκα όπου μοιράστηκε στιγμές με φίλους που τον συνόδευσαν σε κομμάτι της διαδρομής. Τώρα βρίσκεται στο Μόχλο, όπου λόγω των θυελλωδών ανέμων θα παραμείνει για τουλάχιστον 2 ημέρες μέχρι να μπορέσει να προχωρήσει για τη Σητεία.

 

Gallery φωτογραφιών από την προσπάθεια:

View this photo set on Flickr

 

Photo copyright: Μανώλης Αρμουτάκης


(update: 07/01/2018): Το πιο μεγάλο και εκτεθειμένο crossing του ταξιδιού, από τα Αντικύθηρα στη Γραμβούσα πραγματοποιήθηκε προχθές με επιτυχία. Ο Μανώλης διήνυσε 50 περίπου χιλιόμετρα σε λιγότερο από 10 ώρες.

Τα λόγια του Μανώλη:

Πως να περιγράψει κανείς το συναίσθημα του να φτάνεις με τις ίδιες σου τις δυνάμεις από την Πελοπόννησο στην Κρήτη. Μεγάλη μέρα σε διάρκεια η χθεσινή...ξεκινώντας από το λιμάνι των Aντικυθήρων, κατευθύνθηκα νότια προς το φάρο και από εκεί ξεκίνησα το μεγάλο crossing για τη Γραμβούσα. Είχα κόντρα άνεμο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής με το μεγάλο σουέλ από τις προηγούμενες μέρες σε αντίθετη κατεύθυνση με τον αέρα. Παρόλα αυτά η ταχύτητά μου δεν επηρεάστηκε, φτάνοντας στην Άγρια Γραμβούσα σε λιγότερο από οκτώ ώρες. Συνέχισα για τη Γραμβούσα και από εκεί στο Μπάλο όπου είχα σκοπό να διανυκτερεύσω, μόνο που ο φύλακας της λιμνοθάλασσας είχε αντίθετη άποψη και με εμφανή αγένεια με έδιωξε, χωρίς να μου αφήνει περιθώρια επιλογής αφού είχε νυχτώσει, αναγκάζοντάς με να γυρίσω πίσω στη Γραμβούσα, όπου και διανυκτέρευσα. Η σημερινή θα είναι μια χαλαρή μέρα, με λιγότερα χιλιόμετρα, απολαμβάνοντας την ακτογραμμή της Κρήτης”.

 



Video: Μανώλης Αρμουτάκης - Κινηματογραφιστής

https://www.facebook.com/aroundcrete2018/videos/1979560562298698/

 

Gallery φωτογραφιών από την προσπάθεια:

View this photo set on Flickr

 

(update: 02/01/2018): O Μανώλης Λουδάρος ξεκίνησε το ταξίδι του ανήμερα την Πρωτοχρονιά - για το project "Around Crete" - και πέρασε από την Ελαφόνησο στα Κύθηρα. Όπως διηγείται ο ίδιος:


"Ευχαριστώ όλους για τα ενθαρρυντικά μηνύματα και την ανταπόκριση στο εγχείρημά μου. Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχισμένες στιγμές σε όλους! Για το 2018 υπάρχουν ήδη πολλά σχέδια, με το ταξίδι αυτό να αποτελεί το πρώτο. Ο καιρός μας έκανε τη χάρη και ξεκίνησα κανονικά βάσει προγράμματος λίγες ώρες μετά τον ερχομό του νέου έτους.


Διανύοντας 30χλμ πέρασα από την Ελαφόνησο στα Κύθηρα φθάνοντας στο Διακόφτι, το λιμάνι των Κυθήρων.  Η πρωινή άπνοια βοήθησε στο να φθάσω γρήγορα στο φάρο των Κυθήρων και χωρίς να συναντήσω κανένα από τα πολλά και μεγάλα καράβια που χρησιμοποιούν το πέρασμα.


Η συνέχεια της ημέρας ήταν πολύ διαφορετική με τον αέρα να δυναμώνει βίαια, και με αποκορύφωμα τα τελευταία 30 λεπτά όπου δυσκόλεψε πολύ την πρόσβαση στο λιμάνι.


Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες δεν είναι καλή οπότε θα περιμένω την 5/1 όπου πιθανόν να καλυτερεύσει. Την τελευταία πενταετία είχα εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία να επισκεφτώ τα Κύθηρα, έτσι είναι ευκαιρία να δω όσο περισσότερα μπορώ πριν το πέρασμα στα Αντικύθηρα"


Τις λεπτομέρειες για το project μπορείτε να τις διαβάσετε στο κείμενο που ακολουθεί, ενώ ενημερώσεις για την πορεία του θα γίνονται συνέχεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μέσα από αυτό το άρθρο!

 

 

******************************************************************

Πληροφορίες για το project Around Crete:

Αθλητής: Μανώλης Λουδάρος

Ημερομηνία εκκίνησης: 1.1.2018

Αφετηρία: Ελαφόνησος Πελοποννήσου

Περάσματα: Κήθυρα, Αντικήθυρα, Άγρια Γραμβούσα - Περίπλους Κρήτης

Τερματισμός: Γραμβούσα Κρήτης

Διάρκεια ταξιδιού: 23-30 μέρες (εκτιμώμενος χρόνος με ευνοικές καιρικές συνθήκες)

Απόσταση που θα διανυθεί: περίπου 800km - 500miles

Τρόπος διεξαγωγής: Ένα άτομο - με καγιάκ - χωρίς συνοδεία ή οποιαδήποτε εξωτερική υποστήριξη

Σκοπός:

-  Προβολή και ανάδειξη του θαλάσσιου kayak και των δυνατοτήτων του

-  Ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής

-  Ανάδειξη της ακτογραμμής της Κρήτης

-  Δημιουργία μιας ταινίας - ντοκιμαντέρ με στόχο την προβολή όλων των παραπάνω και προβολής της σε φεστιβάλ κινηματογράφου adventure film

 

Παρακολούθηση ταξιδιού

Θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του ταξιδιού και στίγματος μέσα από την εφαρμογή “Me on map”, μέσω των social media και από δημοσιεύσεις στο Advendure.

 


Ο Μανώλης μας είπε για το ταξίδι της Κρήτης..

“Η αγάπη μου για τη φύση, τα ταξίδια και την περιπέτεια με ωθούσε πάντα στην αναζήτηση των προσωπικών μου ορίων. Η πρώτη μου επαφή με το καγιάκ υπήρξε καθοριστική και οι δυνατές εμπειρίες που ακολούθησαν άλλαξαν τον τρόπο ζωής μου για πάντα.

Την 1.1.2018 με αφετηρία την Ελαφόνησο, θα ξεκινήσω αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι, προσπαθώντας μέσω Κυθήρων και Αντικυθήρων να προσεγγίσω την Κρήτη και να συνεχίσω με τον περίπλου αυτής. Τερματισμός του ταξιδιού θα αποτελέσει η Άγρια Γραμβούσα, έχοντας διασχίσει περίπου 800χλμ (500μίλια). Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δε θα υπάρχει καμία εξωτερική υποστήριξη, ενώ υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

Ο γύρος της Κρήτης αποτελεί ένα νέο στόχο από μια σειρά εγχειρημάτων στην προσπάθεια μου να κωπηλατήσω χειμώνα γύρω από τις μεγαλύτερες επιφάνειες ξηράς της Ελλάδας.

Η επιλογή της ημερομηνίας είναι συμβολική, γιατί αποτελεί για μένα ένα νέο ξεκίνημα και προσθέτει λόγω συνθηκών, το μέγιστο βαθμό δυσκολίας στο εγχείρημα, κάνοντάς με να αναρωτιέμαι...είναι εφικτό;

Ελπίζω να ταξιδέψετε μαζί μου..”

 

 

Προηγούμενα ταξίδια


Γύρος Εύβοιας

Οκτώβριος 2015 • Διάρκεια: 17 ημερες

 

 

 

 

Γύρος  Πελοποννήσου

Ιανουάριος 2017 • Διάρκεια: 35 ημέρες

 

 


Το εγχείρηµα στηρίζουν:

Μανώλης Αρμουτάκης – Κινηματογραφιστής

Επιστημονική υποστήριξη:

Dr.  Σταµάτης Μουρτάκος – Αθλητικός Διατροφολόγος, Εργοφυσιολόγος

Στάθης Βασιλείου – Κλινικός και Αθλητικός Διατροφολόγος

Δηµήτρης Βελλιανίτης - Προπονητής μυιϊκής ενδυνάμωσης και απόδοσης

Πέτρος Λαζόπουλος - Προπονητής kayak και SUP

Facebook: Around Crete

Xορηγός Επικοινωνίας:

  

 www.advendure.com

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ