H Αριάνα Μασσέλου μας μιλάει για το Andros Trail Race 2018!

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για την 3η διοργάνωση του Andros Trail Race, το οποίο έβαλε πολύ δυνατά το όμορφο Κυκλαδονήσι της Άνδρου στο καλεντάρι των δημοφιλών αγώνων ορεινού τρεξίματος της χώρας μας. Οι άνθρωποι της διοργάνωσης δεν στέκονται όμως στην επιτυχία που έχει ο αγώνας τους, αλλά δείχνουν πάντα έτοιμοι για νέα σχέδια, πρωτότυπες ιδέες, αλλά και σοβαρή κοινωνική προσφορά στην πράξη! Για όλα τα νέα σχετικά με την φετινή διοργάνωση αλλά και τον αγώνα γενικότερα, μας μιλάει με την αποκλειστική της συνέντευξη στο Advendure, η Αριάνα Μασσέλου, επικεφαλής του Andros Trail Race!

[Advendure]: “Το νησί, ο Πολιτισμός, η Πρόκληση – The #ICC Project” είναι το μότο της φετινής διοργάνωσης του Andros Trail Race. Τελικά, δεν μιλάμε απλά για ένα event ορεινού τρεξίματος έτσι;                                                                                        

[Αριάνα Μασσέλου]: Σίγουρα όχι μόνο! Από την πρώτη στιγμή η πρόθεσή μας ήταν και είναι να επικοινωνήσουμε τη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος της Άνδρου και παράλληλα ό,τι είναι συνδεδεμένο με αυτό : το τοπίο, τους ανθρώπους και τα πολιτιστικά μνημεία. Αυτά για εμάς είναι το Νησί και ο Πολιτισμός του μότο. Οσο για το κομμάτι της πρόκλησης θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές επάνω στο πεζοπορικό δίκτυο του νησιού, πως έχουν αξιοσημείωτες διαφορές υψομετρικής, ικανές να προκαλέσουν και νέους αλλά και καλά προπονημένους αθλητές.

 

[Advendure]: Τρίτη χρονιά φέτος για τη διοργάνωση, με την περσινή χρονιά να απογειώνει τον αγώνα. Περίπου ένα μήνα πριν το Andros Trail Race 2018, ποια είναι η αίσθηση που σε διακατέχει βαδίζοντας προς το διήμερο 29 & 30 Σεπτεμβρίου; Τι θα θεωρήσεις επιτυχία και τι φοβάσαι ότι θα μπορούσε να σε απογοητεύσει; 

[Αριάνα Μασσέλου]: Πάντα θα έχω άγχος πριν από οποιαδήποτε Διοργάνωση. Πρόκειται όμως για άγχος δημιουργικό που μας ωθεί στο να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναπαυόμαστε στην επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων.  σοβαρά ατυχήματα.  Παρότι ο αγώνας υποστηρίζεται από ειδικά καταρτισμένο ιατρικό team, πάντα το ενδεχόμενο ενός τραυματισμού με φοβίζει, όπως επίσης και ο απρόβλεπτος παράγοντας που λέγεται καιρός,(βλ. απαγορευτικά!) Επιτυχία θα θεωρήσω να ευχαριστηθούν οι αθλητές τον αγώνα, να κυλήσει χωρίς απρόοπτα η διαδικασία και τα θετικά σχόλια να είναι τουλάχιστον 60% επάνω από τα αρνητικά.

 

 

[Advendure]: Θα θέλαμε να μας διηγηθείς μια στιγμή μεγάλης χαράς και μια στιγμή απογοήτευσης στα τρία χρόνια που “τρέχεις” το Andros Trail Race.

[Αριάνα Μασσέλου]: Μεγάλης χαράς στιγμή ήταν στον πρώτο αγώνα το 2016, καθώς δεν ήξερα τι να περιμένω, όταν όλα τελείωσαν και συνειδητοποίησα τι είχαμε καταφέρει από την πρώτη κιόλας χρονιά. Απογοήτευση ήταν σίγουρα το απαγορευτικό και οι προγνώσεις του καιρού της δεύτερης χρονιάς .

 

[Advendure]: Από τεχνικής απόψεως υπάρχουν κάποιες αλλαγές στους 4 αγώνες που συμπεριλαμβάνει η διοργάνωση (μονοπάτια, σταθμοί τροφοδοσίας, εθελοντές, ώρες εκκίνησης κτλ…) ή έχετε πλέον οριστικοποιήσει την δομή τους;

[Αριάνα Μασσέλου]: Θα έλεγα πως οι δύο μεγάλες διαδρομές έχουν οριστικοποιηθεί σε ό,τι αφορά το μήκος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Έχουμε υποσχεθεί κάποιες μικρές αλλαγές, όπως να αφαιρέσουμε τα κομμάτια της ασφάλτου και το πιο πιθανό είναι πως μέχρι τον αγώνα κάποια χιλιόμετρα θα έχουν αντικατασταθεί. Η 5αρα είναι κάτι που θα θέλαμε να έχουμε τη δυνατότητα, θεματολογκά, να αλλάζουμε κάθε χρόνο. Είναι σημαντικό όμως να βρούμε τις σωστές προδιαγραφές και κυκλική διαδρομή (για λόγους ευνόητους). Είναι μέσα στους επόμενους στόχους μας. 

 

 

[Advendure]: Στην προκήρυξη για τη φετινή διοργάνωση διαβάσαμε για ένα “Κυνήγι Θησαυρού”. Μιας και μένω μόνιμα στην Πάτρα, και το Κυνήγι Θησαυρού της Αποκριάς στην πόλη έχει σημαδέψει τα χρόνια μας, σίγουρα αυτό το βλέπω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τι το πρωτότυπο ετοιμάζετε;

[Αριάνα Μασσέλου]: Kαι όχι μόνο στην Πάτρα. Έχουμε και εμείς παράδοση στο Καρναβάλι στο Κόρθι και μάλιστα με ένα πολύ επιτυχημένο Κυνήγι Θησαυρού. Αυτό ήταν και το έναυσμα για να δημιουργήσουμε μια αντίστοιχη εκδήλωση και για τον αγώνα μας. Κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες όμως δεν μας το επέτρεψαν, τελικά για φέτος. Μιάς που ήδη είχαμε κάτι στα σκαριά, όμως,  θα σας δώσουμε μία μικρή γεύση, του τι θα ακολουθήσει τις επόμενες χρονιές Μέσα λοιπόν στις παράλληλες εκδηλώσεις θα παρουσιάσουμε: το ΑΤR Adventures. Μία ξεχωριστή εμπειρία για να ανακαλύψετε ένα μέρος της φυσικής ομορφιάς, των μονοπατιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου μέσα από ένα σκοτεινό δωμάτιο μυστηρίου, πριν απολαύσετε τη μοναδικότητά τους από κοντά. Σύντομα θα σας ανακοινώσουμε λεπτομέρειες και δυνατότητες συμμετοχής.

 

 

[Advendure]: Το Andros Trail Race, απαντώντας με μεγάλη χαρά σε μια πρωτοβουλία του Advendure και του Δημήτρη Ραυτόπουλου, θα φιλοξενήσει φέτος στα μονοπάτια του, σε αγώνα ορεινού τρεξίματος, μια εκ γενετής τυφλή αθλήτρια, την Κική Σπαχανίδου κάτι που πρώτη φορά γίνεται στην χώρα μας και είναι σπάνιο και διεθνώς. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτό το θέμα και τα μηνύματα που μπορεί να περάσει.

[Αριάνα Μασσέλου]: Όταν έμαθα ότι η Κική ήθελε να συμμετάσχει στον αγώνα αισθάνθηκα δέος, συγκίνηση και σε μεγάλο βαθμό δικαίωση. Όλοι οι λόγοι για τους οποίους ξεκίνησα αυτό το «ταξίδι» συμπυκνώθηκαν στη συμμετοχή αυτής της αθλήτριας: η χαρά της συμμετοχής, της προσπάθειας που μετουσιώνεται σε δράση, της θέλησης... Μακάρι το παράδειγμά μας να βρει μιμητές και να εμπεδοθεί η πεποίθηση ότι οι υπάιθριες δραστηριότητες δε γνωρίζουν τέτοιου είδους σύνορα και  (υπό συνθήκες) μπορούν να απευθύνονται σε όλους.

 

[Advendure]: Κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού είδαμε ότι διοργανώσατε μερικές προπονήσεις / πεζοπορίες στα μονοπάτια των αγώνων της διοργάνωσης (hike or run), σαν ευκαιρία γνωριμίας για δρομείς ή πεζοπόρους. Πώς πήγε αυτή η πρωτοβουλία και ποια η φιλοσοφία της;

[Αριάνα Μασσέλου]: Ναι , είναι κάτι που ξεκινήσαμε από πέρυσι με σκοπό να φέρουμε και τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους πιο κοντά στην πεζοπορία και το τρέξιμο αλλά και να κάνουμε γνωστές τις διαδρομές αλλά και το ίδιο το ATR και την ομάδα του.

 

 

[Advendure]: “Το στέκι του ATR” .. μίλησε μας λίγο γι’αυτό…

[Αριάνα Μασσέλου]: Χα! Η λέξη «στέκι» προέκυψε γιατί μαζευόμασταν σε αυτόν τον χώρο, επισκέπτες και εμπλεκόμενοι και η προετοιμασία κατέληγε πάντα σε μία συνεύρεση φίλων και γνωστών. Στην πραγματικότητα είναι τα γραφεία της ΑνδροςΚοινσεπ που είναι και ο επίσημος Διοργανωτής του αγώνα.

 

[Advendure]: Ο αγώνας μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικές παράλληλες εκδηλώσεις και σε ένα πάντα εντυπωσιακό pasta party. Τι ετοιμάζεται για τη φετινή χρονιά;

[Αριάνα Μασσέλου]: Μια καλή συνταγή τη δοκιμάζεις για μερικά χρόνια ακόμα, έτσι δεν είναι ? Ετσι λοιπον και φέτος θα γευτείτε, φρέσκιες χειροποίητες χυλοπίτες και ντόπια καλούδια, με κόκκινη σάλτσα δια χειρός μοναχών! ‘Οσοι έρθετε την Παρασκευή, θα προλάβετε και ένα μικρό πάρτυ με κοκτέιλ για το κλείσιμο του καλοκαιριού, ενώ από την Παρασκευή το πρωί θα «τρέχει» και το ΑΤR Adventures. Eπίσης, και καθώς φέτος ο αγώνας διοργανώνεται λίγο πιο νωρίς, θα έχουμε κανονίσει για όσους το επιθυμούν επίσκεψη στη Χώρα και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, που θα είναι οι τελευταίες ημέρες λειτουργίας του.

 

[Advendure]: Τι παροχές θα υπάρξουν φέτος για τους αθλητές και τους συνοδούς τους;

[Αριάνα Μασσέλου]: Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα έχουν και φέτος εκπτώσεις, όπως και επιλεγμένα καταλύματα στο νησί. Θα υπάρξουν διευκολύνσεις στις μεταφορές για όσους δεν διαμένουν στην περιοχή του Κορθίου. Κάποια εστιατόρια φέτος θα έχουν διαμορφώσει ειδικό μενού για τους αθλητές και τους συνοδούς τους σε χαμηλές τιμές. Οι αθλητές θα ενημερωθούν σχετικά όταν παραλάβουν την τσάντα τους από τη γραμματεία. Επίσης, φέτος και οι αθλητές των 5χλμ αλλά και του 1χλμ. θα παραλάβουν αναμνηστικό Τ-Shirt.

 

[Advendure]: Μετά από τρία χρόνια διεξαγωγής του αγώνα είδατε κάποια αισθητή διαφορά στο πως βλέπουν τα μονοπάτια και την άθληση στη φύση οι κάτοικοι της Άνδρου; Έρχεται κόσμος από άλλες περιοχές της χώρας μας – ιδιαίτερα την Καλοκαιρινή περίοδο – για να τρέξει ή να πεζοπορήσει σε αυτά; Πιστεύεις ότι ένας καθιερωμένος αγώνας ορεινού τρεξίματος βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση;

[Αριάνα Μασσέλου]: Απαντώντας κάπως συνοπτικά σε όλα τα παραπάνω, θα πω ότι όντως αυτή την εποχή υπάρχει ένα momentum και διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι οι Έλληνες αθλούνται, τρέχουν και γενικά στρέφονται στις outdoor activities.  Εκτιμώ ότι και το ATR συμβάλλει στην εδραίωση αυτής της τάσης και την ενισχύει...

 

 

[Advendure]: Το Andros Trail Race μαζί με τον αγώνα της Τήνου παρέμειναν στο Cyclades Trail Cup, το οποίο φέτος προσανατολίστηκε περισσότερο σε μικρότερα νησιά των Κυκλάδων. Μίλησε μας λίγο για την εμπειρία σου από αυτόν τον θεσμό, ο οποίος επίσης βρίσκεται στην τρίτη χρονιά του.

[Αριάνα Μασσέλου]: Είναι μία εξαιρετική ιδέα ανάδειξης του αθλητικού τουρισμού αλλά και της προώθησης των νησιών μας. Ο εμπνευστής αυτής της ιδέας ο Ρόμπερτ Καραλής, είναι και ο Τεχνικός Διευθυντής του αγώνα μας. Αυτός υπήρξε για μένα πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του ΑΤR.  Μέσα από το Πρωτάθλημα γνωρίσαμε άλλους διοργανωτές, αδράξαμε την ευκαιρία να διαφημιστούμε μέσα από σημαντικά μέσα επικοινωνίας (Βλ., National Geographic), οργανώσαμε από κοινού μια ημερίδα για τον Αθλητικό Τουρισμό με εισηγητές από  το Greek Travel Pages,  νοιώσαμε πως γίναμε μέλος μιας «οικογένειας». Υπάρχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες να διευρυνθεί και να αποκτήσει μεγαλύτερη δημοτικότητα. Του το εύχομαι!

 

[Advendure]: Οι χορηγοί είναι προφανώς ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια για την διεξαγωγή μιας διοργάνωσης. Εκεί έχετε κάποιες σημαντικές αλλαγές φέτος και θα θέλαμε να μάθουμε γι’ αυτές.

[Αριάνα Μασσέλου]: Όλοι οι χορηγοί μας είναι σημαντικοί και είτε είναι σε είδος είτε σε οικονομική ενίσχυση αποτελούν την «αιμοδοσία» του αγώνα. Θα ήθελα να σταθώ όμως σε δύο συγκεκριμένους που η συνδρομή τους σημαίνει πολλά: Ο STOIXIMAN, βρίσκεται στο πλευρό μας και οικονομικά και πρακτικά, καθώς μία μεγάλη ομάδα αθλητών του θα παρευρεθεί εκείνες τις ημέρες στην Άνδρο.  Παράλληλα ο αγώνας υποστηρίζεται από την ακτοπλοϊκή εταιρεία Fast Ferries που καλύπτει ένα μεγάλος μέρος των δαπανών της διοργάνωσης αλλά και προσφέροντας εκπτώσεις στη μετακίνηση των συμμετεχόντων.

 

[Advendure]: Πάντα θα επιμένω στο όραμα για το μέλλον μιας διοργάνωσης. Αριάνα, πως θέλεις δεις το Andros Trail Race σε λίγα χρόνια; Αν και μια πετυχημένη συνταγή δεν αλλάζει, τα 100 χιλιόμετρα μονοπατιών στο νησί δεν είναι μια πρόκληση;

[Αριάνα Μασσέλου]: Σίγουρα είναι και το ξέρεις καλά, γιατί το χουμε κουβεντιάσει μεταξύ μας ξανά.  Αυτή είναι η δική μου Πρόκληση. Σε αυτό το σημείο όμως που ήδη έχω πάρει το βάπτισμα του πυρός στη διοργάνωση αγώνα τρεξίματος, αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη δυσκολία αυτού σε πρακτικό επίπεδο. Τα 100 χιλιόμετρα είναι εδώ … και ακόμα παραπάνω. Το πεζοπορικό δίκτυο είναι ήδη δομημένο και με κάποιες μικρές προσθήκες μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από το λιμάνι και να ξαναφτάσει σε αυτό, τρέχοντας μια απολαυστική και τσαλεντζινγκ κυκλική 100αρα διαδρομή. Χρειάζεται πολλή οργάνωση, αρκετά χρήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών.

 

[Advendure]: Αριάνα, σε ευχαριστούμε πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Δίνουμε ραντεβού για τις 29 & 30 Σεπτεμβρίου στην Άνδρο!

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ