Αδάμαστο παραμένει το Κ2 τον χειμώνα!

Για άλλη μια φορά το Κ2, η δυσκολότερη ίσως οκτάρα κορυφή των Ιμαλάιων παραμένει αδάμαστη τον χειμώνα. Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι η θέληση του βουνού δεν συνάδει με την φιλοδοξία των ανθρώπων. Η Πολωνική ομάδα η οποία είχε ξεκινήσει στα τέλη Δεκέμβρη μια ιστορική προσπάθεια ανάβασης στο «Άγριο Βουνό» έλαβε άδοξα τέλος στις 6 Μαρτίου λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας. Μια προσπάθεια η οποία συνεχίστηκε ακόμη και μετά την επική προσπάθεια διάσωσης των Tomas Mackiewicz  και Elisabeth Revol στο Nanga Parbat.

«Προτεραιότητά μας η ασφάλεια της ομάδας» έγραψε πολύ σωστά στο Facebook ο αρχηγός της ομάδας Krzysztof Wielicki. Και πράγματι είναι έτσι βάζοντας επί χάρτου τα πραγματικά δεδομένα που είχε μπροστά της η ομάδα. Η σφοδρή και συνεχιζόμενη χιονόπτωση έχει κάνει πολύ δύσκολη την πρόσβαση για τις προκεχωρημένες κατασκηνώσεις ενώ και ο κίνδυνος χιονοστιβάδων είναι πολύ μεγάλος. Υπάρχει σοβαρή επίσης περίπτωση λόγω της χιονόπτωσης καταστραφούν τα Camp 1, Camp 2 και Camp 3. Το μόνο παράθυρο καλοκαιρίας που είχε η ομάδα μπροστά της διαφαινόταν να έρχεται μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα στις 11 Μαρτίου. Φαινόταν όμως ότι θα ήταν πολύ σύντομο για μία ανάβαση στην κορφή και θα έθετε την ζωή των ορειβατών σε κίνδυνο όπως ανέφερε ο Wielicki στην συνέχεια.

 

 

Η 13μελής ομάδα ξεκίνησε την αποστολή K2 Winter Expedition στα τέλη Δεκέμβρη. Ήδη από την πρώτη βδομάδα του Ιανουαρίου ξεκίνησε δυναμική την δράση της στην διαδρομή Cesen/Basque. Με συνεχές rotation συνέχισαν τις αναβάσεις εγκλιματισμού μέχρι την 25η Ιανουαρίου. Στο εν τω μεταξύ τα γεγονότα του Nanga Parbat ανέκοψαν λίγο την προσπάθειά τους. Η Γαλλίδα Elisabeth Revol και ο Πολωνός Tomasz (Tomek) Mackiewicz παγιδεύτηκαν στο Nanga Parbat και τέσσερα από τα βασικά μέλη της αποστολής (Denis Urubko, Adam Bielecki, Jarek Botor και Piotr Tomala) έσπευσαν αμέσως για βοήθεια. Κατάφεραν με μία απαράμιλλου ηρωισμού προσπάθεια στις 27 & 28 Γενάρη να διασώσουν την Γαλλίδα ορειβάτη όχι όμως και τον Πολωνό σχοινοσύντροφό τους βυθίζοντας όλον τον ορειβατικό κόσμο στην θλίψη.

 

 

Την 1η Φλεβάρη η ομάδα ξανάπιασε δουλειά. Η ομάδα επέλεξε τελικά να ασχοληθεί με την διαδρομή από το Abruzzi Spur και να αφήσουν την προσπάθεια από την Cesen/Basque λόγω και ενός ατυχήματος που προκάλεσε τον τραυματισμό του Rafal Fronia στις 9 Φλεβάρη αναγκάζοντάς τον να αποσυρθεί από την αποστολή. Ενώ από την Cesen/Basque είχαν φτάσει μέχρι τα 6.400μ, από την Abruzzi Spur κατάφεραν να προσεγγίσουν τα 7.400μ. O Denis Urubko ήταν ο μόνος που έφτασε ακόμη πιο ψηλά, πιστεύοντας πως έφτασε στα 7.600μ.

 

 

Ο Adam Bielecki έγραψε στο Twitter του «Δυστυχώς, φέτος το βουνό αποδείχθηκε πολύ δύσκολο. Οι χιονοπτώσεις για μερικές ημέρες κάλυψαν τις διαδρομής και ο δυνατός άνεμος κατέστρεψε το αντίσκηνο στο ABC και μάλλον όλα τα αντίσκηνα στις ψηλότερες κατασκηνώσεις. Προς το παρόν, το να επιχειρήσουμε κάτι παραάνω για την κορυφή είναι πολύ επικίνδυνο και δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να περιμένουμε καλύτερες συνθήκες ... θα επιστρέψουμε όμως εδώ καθώς με το Κ2 τον χειμώνα έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς!»

 

 

Η πρώτη επιτυχημένη ανάβαση στο Κ2, στην 2η ψηλότερη κορφή του κόσμου που στέκεται αγέρωχα στα 8.611 μέτρα έγινε στις 31 Ιουλίου του 1954 από τους Ιταλούς Achille Compagnoni και Lino Lacedelli. Έκτοτε αυτοί που το έχουν επιτυχώς σκαρφαλώσει είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που το έχουν κάνει στο Everest μιας και η ανάβαση είναι πολύ πιο δύσκολη και επικίνδυνη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παραμένει η μόνη οκτάρα των Ιμαλαΐν η οποία δεν έχει δει χειμερινή ανάβαση! Μια διεθνής ομάδα, η Winter Netia K2 Expedition, η οποία επιχείρησε το 2002-2003 από την Βόρεια Κόψη αποτελούμενη από τους Krzysztof Wielicki, Denis Urubko, Marcin Kaczkan και Piotr Morawski ήταν η ομάδα που κατάφερε να ανέβει στο μεγαλύτερο δυνατό υψόμετρο μέσα στον χειμώνα, στα 7.650μ.

 

 

Τα μέλη της K2 Winter Expedition

  • Krzysztof Wielicki (Αρχηγός),
  • Denis Urubko (Ορειβάτης),
  • Janusz Gołąb (Ορειβάτης),
  • Adam Bielecki (Ορειβάτης),
  • Rafał Fronia (Ορειβάτης),
  • Marek Chmielarski (Ορειβάτης),
  • Marcin Kaczkan (Ορειβάτης),
  • Artur Małek (Ορειβάτης),
  • Piotr Tomala (Ορειβάτης),
  • Maciej Bedrejczuk (Ορειβάτης),
  • Jarosław/Jarek Botor (Ιατρός / Διασώστης),
  • Dariusz Załuski (Φιλμογράφος),
  • Piotr Snopczyński (Αρχηγός Βάσης).

 

Φωτό: Polish K2 Winter Expedition Team / Denis Urubko

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ