Νεκρός σε αυτοκινητιστικό ατύχημα ο κάτοχος της καλύτερης παγκόσμιας επίδοσης στο Μαραθώνιο, Κενυάτης Kelvin Kiptum!

Μέσα στις λαμαρίνες ενός Toyota Premio άφησε την τελευταία του πνοή ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο Μαραθώνιο δρόμο, ο Κενυάτης Kelvin Kiptum. Το ατύχημα συνέβη στα υψόμετρα της κοιλάδας Rift, κοντά στην πόλη Eldoret, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία της Κένυας. Μαζί του, έχασε τη ζωή του και ο προπονητής του, ο 36χρονος Gervais Hakizimana, ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε και έφτασε στο εκπληκτικό επίπεδο που βρισκόταν, στα όρια του δίωρου στον Μαραθώνιο. Μια κοπέλα (Sharon Kosgey) που επίσης επέβαινε στο αυτοκίνητο νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της περιοχής.

 

 

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας, ο Kiptum έχασε τον έλεγχο του οχήματος του, βγήκε από το δρόμο πέφτοντας σε ένα χαντάκι και συγκρούστηκε σφοδρά με ένα δέντρο.

Ο Kiptum κατείχε την καλύτερη παγκόσμια επίδοση στον Μαραθώνιο, με χρόνο 2.00.35, την οποία πέτυχε στο Σικάγο τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ είχε τις 3 από τις 6 γρηγορότερες επιδόσεις στην ιστορία του αγωνίσματος, με χρόνους κάτω από 2.02. Μάλιστα, το παγκόσμιο ρεκόρ του είχε επικυρωθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία (World Athletics), μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Βελτίωσε τον ατομικό του χρόνο κατά 50 δευτερόλεπτα για να καταρρίψει στο Σικάγο το ρεκόρ 2:01:09 του θρύλου του Μαραθωνίου, επίσης Κενυάτη, Eliud Kipchoge, ο οποίος θεωρείται ευρέως ο μεγαλύτερος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών. Ο Kiptum θεωρούνταν από τους ειδικούς ότι ήταν ο διάδοχος του Kipchoge και πολύ πιθανό να κατέβαινε κάτω από 2 ώρες, σε επίσημο μαραθώνιο, ίσως και άμεσα, ενώ φυσικά η “μάχη” του Μαραθωνίου θα ήταν επική μεταξύ των δυο αθλητών, στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι το φετινό Καλοκαίρι.

Ο 36χρονος Hakizimana ήταν πρώην επαγγελματίας αθλητής από τη Ρουάντα, ο οποίος συμμετείχε σε διάφορους αγώνες από τα 5.000 μέτρα μέχρι τον ημιμαραθώνιο, ενώ είχε μέχρι στιγμής μια λαμπρή προπονητική καριέρα.

Δηλώσεις για την τραγική απώλεια και μάλιστα σε μια Ολυμπιακή χρονιά έκαναν μερικοί από τους σημαντικότερους ανθρώπους του παγκόσμιου στίβου:

Ο πρόεδρος της World Athletics Sebastian Coe δήλωσε ότι ο Kiptum ήταν "ένας εξαιρετικός αθλητής που αφήνει μια απίστευτη κληρονομιά και θα μας λείψει πολύ. Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά θλιμμένοι που μάθαμε για την καταστροφική απώλεια του Kelvin Kiptum και του προπονητή του, Gervais Hakizimana. Εκ μέρους όλου του Παγκόσμιου Στίβου, στέλνουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες, τους φίλους, τους συναθλητές τους και το έθνος της Κένυας. Μόλις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Σικάγο, το μέρος όπου ο Kelvin σημείωσε το εξαιρετικό παγκόσμιο ρεκόρ του στο μαραθώνιο, ήμουν σε θέση να επικυρώσω επίσημα τον ιστορικό του χρόνο".

Οι διοργανωτές του Μαραθωνίου του Λονδίνου δήλωσαν: “Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά θλιμμένοι. Οι σκέψεις όλων στον μαραθώνιο TCS London Marathon είναι με την οικογένεια και τους φίλους του Kelvin και του Gervais".

"Η απώλεια του Κίπτον θα γίνει αισθητή στο Σικάγο", δήλωσε ο Carey Pinkowski, εκτελεστικός διευθυντής αγώνων του Bank of America Chicago Marathon, όπου ο Κίπτον έγραψε ιστορία με το παγκόσμιο ρεκόρ του το 2023: "Ο Κέλβιν ήταν ένας μοναδικός αθλητής που βρισκόταν στην αρχή της καριέρας του. Ενώ θα γιορτάζεται για τις επιδόσεις του που έσπασαν τα ρεκόρ, θα τον θυμάμαι ως ένα απίστευτο ταλέντο και ως έναν ακόμη πιο υπέροχο άνθρωπο. Ήμασταν τυχεροί που γίναμε μάρτυρες του μεγαλείου του στους δρόμους του Σικάγο. Το άθλημα του μαραθωνίου δρόμου έχει υποστεί μια τραγική απώλεια".

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ