Νέα δυναμική για το Outdoor στη Δυτική Ελλάδα: Μια συζήτηση με τον Πολύδωρο Τσιανίκα!

Αν κάνουμε μια αναδρομή σε παλιότερα χρόνια, η Δυτική Ελλάδα αλλά και η Πάτρα ειδικότερα, δεν ακολουθούσαν τη ραγδαία εξέλιξη των outdoor δραστηριοτήτων και του ορεινού τρεξίματος, τόσο σε αγωνιστικά event, όσο και στο κομμάτι της προμήθειας εξοπλισμού από τον κόσμο της ευρύτερης περιοχής, ο οποίος ασχολείται με αυτά. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει αλλάξει και στα δυο αυτά θέματα. Στο αγωνιστικό βλέπουμε ωραίους και δημοφιλείς αγώνες τόσο στο βουνό, όσο και στην άσφαλτο, ενώ όσο αφορά το εμπορικό κομμάτι, κορυφαίο παράδειγμα είναι το Tsianikas Outdoor Experience, το οποίο έχει μεν μεγάλη ιστορία αλλά ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων όσο αφορά το outdoor, σε όλα τα επίπεδα, με φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά επίσης υποστηρίζοντας χορηγικά αγώνες – όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδας - αθλητές και έχοντας και την δική του ομάδα που συμμετέχει σε διοργανώσεις. Για όλα αυτά τα θέματα διαβάστε τη συνέντευξη μας με τον Πολύδωρο Τσιανίκα, έναν άνθρωπο με μεγάλη αγάπη για τις δραστηριότητες στη φύση και ιδιοκτήτη του “Τσιανίκας – Outdoor Experience”.

 

 

[Advendure]: Πολύδωρε, η ιστορία του καταστήματος σε σχέση με το outdoor και η εξέλιξη του στο χρόνο είναι μεγάλη. Δώσε μας μια συνοπτική εικόνα αυτής της πορείας που κατέληξε σε αυτό που είστε σήμερα.

[Π. Τσιανίκας]: Η ιστορία του καταστήματος Τσιανίκας – Outdoor Experience ξεκινάει το 1975, από την επιχείρηση Δημήτρης Τσιανίκας στην οδό Παντανάσσης 17, στην Πάτρα. Το κατάστημα γίνεται γρήγορα γνωστό για την άριστη εξυπηρέτηση του και την μεγάλη ποικιλία προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Το 1999, η επιχείρηση μεταφέρεται στην Παντανάσσης 22, υπό την επωνυμία Πολύδωρος Τσιανίκας. Το κατάστημα συνεχίζει την παράδοση της άριστης ποιότητας και εξυπηρέτησης και η φήμη του εξαπλώνεται πέρα από την Πάτρα. Η αυξημένη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών που προέκυψε μας οδήγησε σε νέο μεγαλύτερο χώρο.

Έτσι, το 2007 εγκαινιάζεται το νέο μας, ιδιόκτητο κατάστημα 600 τμ, στη οδό Μαιζώνος 229. Πλέον το κατάστημα Τσιανίκας – Outdoor Experience μετατρέπεται σε ένα πολυκατάστημα προϊόντων εξοπλισμού για outdoor activities και εμπλουτίζεται με την μεγαλύτερη ποικιλία ετοιμοπαράδοτων προϊόντων τρεξίματος, ορειβασίας, πεζοπορίας κτλ, με μια γκάμα που καλύπτει από εξειδικευμένο ρουχισμό μέχρι sport ρουχισμό και από είδη camping μέχρι είδη δώρων.

Η αγάπη και η προτίμηση των πελατών μας ανταμείβει για την πρωτοπορία μας και για το λόγο αυτό αποφασίσαμε και μεταφέραμε την εμπειρία μας και την αγάπη μας για τις δραστηριότητες στη φύση και στο διαδίκτυο, δημιουργώντας έτσι το πρώτο ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα outdoor activities στην Ελλάδα tsianikas.gr.

 

[Advendure]: Ποιες δραστηριότητες outdoor καλύπτετε, εξοπλισμό των οποίων μπορεί να βρει κάποιος είτε στο φυσικό, είτε στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα;

[Π. Τσιανίκας]: Καλύπτουμε δραστηριότητες τρεξίματος βουνού και δρόμου, ορειβασίας, πεζοπορίας, κάμπινγκ, skate-rollers, water sports, sup, κανό, είδη παραλίας – κολυμβητηρίου και υποβρύχιου ψαρέματος, παρέχοντας μεγάλη ποικιλία ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ καθώς επίσης και εξειδικευμένο εξοπλισμό για την κάθε μια δραστηριότητα.

 

[Advendure]: Δώσε μας μια εικόνα των κορυφαίων brand που μπορεί να βρει κανείς σε εσάς. Υπάρχουν κάποιες καινούργιες συνεργασίες που αξίζει να τονιστούν;

[Π. Τσιανίκας]: Τόσο στο φυσικό, όσο και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, μπορεί κάποιος να βρει εξοπλισμό από κορυφαία outdoor brand, όπως: Hoka, Salomon, Saucony, NNormal, Columbia, Brooks, Compressport, La Sportiva, Dynafit, Odlo, Osprey, Deuter, Salewa, Buff, Suunto, Coros, Nitecore, Petzl, Maurten, GU, Naak, Neversecond, Clif, Saltstick, Hyperice, Leki, Julbo, Amino Animo και πολλά άλλα.

To 2024 ξεκίνησε πολύ δυνατά με δυο νέες συνεργασίες. Η πρώτη αφορά την Saucony, ένα από τα σπουδαιότερα brand στον χώρο του αθλητικού εξοπλισμού με σημαντική παρουσία στη χώρα μας στο δρομικό κομμάτι, σε βουνό, άσφαλτο και στάδια. Η δεύτερη, σε αποκλειστική αντιπροσωπεία για την ευρύτερη περιοχή, αφορά την NNormal, την εταιρεία που προέκυψε από τη συνεργασία της Camper με τον κορυφαίο αθλητή του ορεινού τρεξίματος, Kilian Jornet και που πρωτοπορεί σε θέματα ποιότητας, ευρηματικότητας και διάρκειας, αλλά και στο πολύ σημαντικό θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

[Advendure]: Σίγουρα στη Δυτική Ελλάδα έχετε μια πολύ έντονη παρουσία, αλλά και γενικότερα αρχίζει να φαίνεται αυτό, όπως βλέπουμε με το λειτουργικό και πολύ όμορφο ηλεκτρονικό σας κατάστημα που απευθύνεται σε όλη τη χώρα. Ποια πιστεύεις είναι τα πλεονεκτήματα που έχετε ώστε να σας εμπιστευτεί κάποιος για την αγορά του outdoor εξοπλισμού του;

[Π. Τσιανίκας]: Αυτά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε και να κάνει τον κόσμο – όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδας – να μας εμπιστεύεται όλα αυτά τα χρόνια είναι η εξειδίκευση, η τεχνογνωσία και η αγάπη μας για κάθε μια δραστηριότητα ξεχωριστά.

Θα ήθελα εδώ να επισημάνω τη συνεργασία μας με έναν από τους καλύτερους διαχρονικά αθλητές ορεινού τρεξίματος της Ελλάδας, τον Φάνη Αρκουμάνη, η οποία είναι ένα σημείο αναφοράς για το κατάστημα μας.  Η μεγάλη γνώση του για το βουνό και οι εμπειρίες που μας χαρίζει είναι ανεκτίμητες.

Πλεονέκτημα μας επίσης είναι η πληθώρα των ετοιμοπαράδοτων προϊόντων στο φυσικό μας κατάστημα όσο και η άμεση αποστολή των παραγγελιών του e-shop tsianikas.gr.

 

[Advendure]: Τι προσφορές μπορεί να βρει κάποιος σε εσάς και πότε, μιλώντας τόσο για το φυσικό όσο και για το ηλεκτρονικό κατάστημα. Υπάρχει πολιτική επιστροφών;

[Π. Τσιανίκας]: Κατά την διάρκεια των προγραμματισμένων εκπτώσεων των εμπορικών καταστημάτων μπορεί να βρει κάποιος σε εμάς μεγάλες εκπτώσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και μέχρι το 70%. Πάντα όμως καθ ‘όλη την διάρκεια της χρονιάς υπάρχουν μεγάλες προσφορές. Επίσης, σαφώς και υποστηρίζουμε πολιτική επιστροφών, αλλαγών καθώς και επιστροφή χρημάτων.

 

[Advendure]: Έχετε συνεργασία με συλλόγους (ορειβατικούς, πεζοπορικούς κτλ..); Υποστηρίζεται χορηγικά κάποιους αγώνες ορεινού τρεξίματος ή αθλητές και με ποιο τρόπο;

[Π. Τσιανίκας]: Επιδιώκουμε και έχουμε συνεργασία με αρκετούς συλλόγους. Για παράδειγμα, έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Πάτρας (ΣΔΥΠ).

Όσο αφορά τους αγώνες, η αγάπη μας και η συστηματική ενασχόληση εμάς των ίδιων με το ορεινό τρέξιμο και το τρέξιμο γενικότερα, μας έχει οδηγήσει να στηρίζουμε όλο και περισσότερες διοργανώσεις και μάλιστα όχι μόνο από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Αναφέρω ενδεικτικά κάποιους από την τελευταία χρονιά: Koumaria Trail Series, Foloi Trail Run, Artemisio Mountain Running (AMR) και Patras Half Marathon.

 

[Advendure]: Εκτός του επιχειρηματικού κομματιού, έχετε φτιάξει και μια ομάδα – την Tsianikas Running Team – με την οποία συμμετέχετε σε αγώνες ορεινού τρεξίματος και γενικότερα δράσεις outdoor. Μίλησε μας λίγο για αυτή τη δραστηριότητα.

[Π. Τσιανίκας]: Η ιδέα της Tsianikas Running Team δημιουργήθηκε πριν περίπου ένα χρόνο από την ανάγκη μας να εκφραστούμε μέσα από την ομαδικότητα, να συμμετέχουμε σαν μια παρέα φίλων σε αγώνες και σε προπονήσεις. Σημείο αναφοράς της ομάδας μας είναι η αγάπη για το τρέξιμο και την επαφή με την φύση. Και δεν μένουμε μόνο εκεί, μιας και κάνουμε εξορμήσεις και με άλλες ομάδες της περιοχής μας, όπως οι uphillLovers του εξαιρετικού αθλητή Μάκη Φόρτη, ο οποίος είναι και μέλος της ομάδας μας. Ο διαχρονικός Φάνης Αρκουμάνης, ο πολύ καλός αθλητής Κωνσταντίνος Φεφές ο οποίος εντάχθηκε πρόσφατα στην ομάδα μας, o επίσης “καινούργιος” Γιάννης Καυκάς, βαδιστής και μέλος της Εθνικής Ομάδας, οι Αθανάσιος Βρύνιος, Αντώνης Ντάσιος, Δημήτρης Καριοτέλης, Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Ειρηνη Στεργιοπουλου, Μυρτώ Μίχαλου, Σέβη Κουτράκη, Αδριάνα Παναγιωτοπούλου, Δημήτρης Τσιανίκας και εγώ αποτελούμε την ομάδα μας αυτή τη στιγμή.

 

[Advendure]: Με την εμπειρία σου από την πολύχρονη παρουσία που έχεις στο χώρο του outdoor στην Πάτρα και στην Δυτική Ελλάδα, πως βλέπεις να εξελίσσονται μέσα στα χρόνια οι δραστηριότητες στη φύση στην περιοχή; Tι θα ήθελες να δεις να γίνεται περισσότερο;

[Π. Τσιανίκας]: Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το “πέρασμα” της πανδημίας, η ανάγκη του κόσμου για επαφή με την φύση είναι έντονη. Παρατηρούμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να προσπαθούν να έρθουν κοντά σε αυτή με διάφορες δραστηριότητες. Η περιοχή μας ενδείκνυται για κάτι τέτοιο μιας και είναι από τις λίγες στη χώρα που διαθέτει βουνά και θάλασσα σε τόσο μικρή απόσταση.

Θα ήθελα να μπορέσουν να αξιοποιηθούν περισσότερες περιοχές και να βλέπουμε όλο και περισσότερα νέα παιδιά να βρίσκονται στη φύση με διάφορες δραστηριότητες.

 

[Advendure]: Σχέδια για το μέλλον;

[Π. Τσιανίκας]: Έχουμε πολλά τα οποία πηγάζουν από την αγάπη μας για ζωή και δημιουργικότητα…μείνετε συντονισμένοι!

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ